Nyheter

KENNELHOSTETIDER

2024-02-16 15:21
KENNELHOSTETIDER

KENNELHOSTETIDER!

Nu är det kennelhostetider! Flera hundar som tävlar/tränar i Umeå har insjuknat senaste veckan!


Kennelhosta är mycket smittsamt och hundar som deltagit på utställning och tävling är de som för smittan vidare geografiskt. Och lokalt smittar kennelhosta när man vistas nära andra hundar tex på dagis och träningar inomhus.

Vaccinera gärna era hundar ifall ni ännu inte gjort det om ni regelbundet tänker träna/tävla inomhus. Det är inget krav, men det är ett sätt att begränsa smittan och ni slipper förhoppningsvis flera veckors träningsuppehåll. Nosvaccin är det vaccin som ger bäst skydd mot kennelhosta iom att det är ett kombinationsvaccin mot parainfluensa och bakterien bordetella eller välj det vanliga vaccinet som skyddar bara mot parainfluensa.

Vaccinering skyddar inte helt eftersom kennelhosta är många olika smittor, men det begränsar sjukdomen ordentlig! Se också till att era hundar inte delar vattenskål eller leksaker med andra.


Läs på SVA:s hemsida https://www.sva.se/amnesomraden/djursjukdomar-a-o/kennelhosta-hos-hund/


Dom rekommenderar att smittad/utsatt hund skall hållas isolerad minst 10-14 dagar och det är den rekommendation UBHK har bestämt att hålla sig till vad gäller träningar i inomhushallarna!

Som utsatt hund menas hund som delar hushåll med sjuk hund eller som varit nära sjuk hund tex delat bil, bur, burrum, umgåtts inomhus. OM hunden blir sjuk under karenstiden så gäller 10-14 dagars isolering efter det!


SBK går ett steg längre och säger 1 månads karens för att tävla och det är ju det vi som tävlar får hålla oss till! Läs regelboken noga innan ni tävlar!


Hoppas alla tar sitt ansvar och vaccinerar sina hundar och sedan faktiskt isolerar sina smittade/utsatta hundar och inte låter tävlings/träningsdjävulen ta över och ignorerar reglerna.?